Wie maakt ons wat?

zaterdag 28 januari 2012 19:50 Frits Huis
Afdrukken PDF

Als beginnende zzp’er zou ik mijn relaties maar wat graag trakteren op een avondje Soldaat van Oranje, de succesvolle musical die in een vliegtuighangar te Valkenburg (ZH) wordt opgevoerd. Helaas, mij ontbreken vooralsnog de fondsen voor zo’n uitje. Een borrelarrangement kost 142,50 euro per persoon en als je er een dinertje bij doet, ben je 170 euro p.p. kwijt. Die last kan Bruin niet trekken. Gelukkig zijn er grote bedrijven, zoals de Rabobank, die hun beste klanten wel zo’n traktatie kunnen voorzetten en aangezien de gemeente Almere tot die exclusieve klantenkring schijnt te behoren, werd wethouder Ben Scholten (Economische Zaken) uitgenodigd om de spectaculaire musical bij te wonen. Volgens de directeur van Rabo Almere, ging het gewoon om een gezellig uitje en de mogelijkheid nog wat te netwerken. Vervoer was niet inbegrepen, maar dat was geen probleem, want de wethouder kon over een dienstauto beschikken.

 

Omdat zijn dochter de voorstelling ook nog niet had bijgewoond, kwam het goed uit dat er een kaartje over schoot en zo kon het gebeuren dat wethouder Scholten en zijn dochter samen in de dienstauto van de gemeente Almere, via Den Haag, naar Valkenburg (ZH) reden om eens heerlijk ongestoord te genieten van de avonturen die Erik Hazelhoff Roelfzema beroemd maakten. En natuurlijk ook om een beetje te netwerken, want als je niet echt moet werken, kun je altijd nog net doen alsof je werkt. Net werken, zogezegd.

 

De dochter van wethouder Scholten twitterde onderweg in de dienstauto enthousiast over het uitje. Dat was niet zo handig. Slapende honden en zo… De tweets werden al gauw verwijderd. Net alsof er iets te verbergen was dat het daglicht niet kon verdragen. Maar dat moeten we heel anders zien. De dochter wilde papa niet in verlegenheid brengen. Hoe dan ook, een alerte journalist van Almere Vandaag pikte de tweets op, maakte een rondje langs betrokkenen en schreef een artikel dat vandaag (zaterdag 28 januari) in Almere Vandaag werd gepubliceerd.

Is er een rel geboren?

Nou nee, niet echt. De speciaal door de gemeente Almere voor dit soort integriteitsvragen aangestelde compliance officers achten de escapade van wethouder Scholten niet in strijd met de regels. Dit vooral omdat er geen vastomlijnde regels lijken te zijn. Aldus persvoorlichter Peter Spek, maar ja, die vertelde journalisten dat er een nieuwe deur in het stadhuis zou komen… Als we hem mogen geloven, moet het fatsoen dus uit de bestuurder zelf komen.

Politiek Almere reageerde licht ontstemd over het uitje. Met uitzondering van de VVD, de partij namens dewelke de wethouder in het college van B. & W. zit. Fractievoorzitter Miranda Joziasse maakt het niets uit dat de wethouder zijn dochter in de dienstauto meenam. “Al neemt hij zijn hond mee,” zei mevrouw Joziasse.

De wethouder had ook één van de veertig toezichthouders wier baan op het spel staat naar Soldaat van Oranje kunnen meenemen. Die verdienen per dag nog niet bij lange na wat één borrelarrangementje in die hangar te Valkenburg (ZH) kost. Maar dat is demagogiek.

Dit incident zal wel weer overwaaien, net als dat grapje met de Almere app. Het college van B. & W. begint steeds meer zonnekoninggedrag te vertonen. Wie maakt ons wat?

Het wachten is nu op een tweet van de burgemeester, waarin zij schrijver dezes een zure reactie verwijt.

Laatst aangepast op zaterdag 26 oktober 2013 20:21