Giften bij rampen

maandag 07 juni 2010 19:32 administrator
Afdrukken PDF

We willen af van het spontaan 50.000 euro storten op een rampennummer. Laatst bij Haïtie Daarom gaan we een ronde tafel conferentie houden ergens de komende weken. Dit is de tekst die daarbij hoort, beschaafd, als altijd.

 

We willen van gedachten wisselen over de rol van de gemeente bij rampen ergens in de wereld waarvoor geld opgehaald wordt. Soms is dat een spontane actie van Almeerders, soms een landelijke actie. De laatste ramp was die in Haïti. De gemeente heeft toen een gift van euro 50.000 overgemaakt na overleg met de fractievoorzitters. Eerder zijn er acties geweest vanuit de Raad bij de Tsunami, bij een aardbeving in Marokko en bij een overstroming in Suriname. Bij de overstroming in New Orleans zijn er geen acties geweest, noch bij de laatste aardbeving in Italië.

Er zit weinig lijn in. Bovendien is het lastig anders dan spontaan te reageren als het allemaal net in het nieuws is. Daarom heeft de Raad op 30 november 2006 besloten dat een Burgerinitiatief een voorwaarde is voor een gift bij rampen, met een maximum van 50.000 euro. Echter, bij de ramp in Haïti is die manier van werken niet gevolgd. Er was geen Burgerinitiatief, maar wel een voorstel van het college van Burgemeester & Wethouders.

Die afspraak van 30 november 2006 werkt dus niet.

Toch willen we dat er een afspraak komt die wel werkbaar is. We willen echt af van ‘beslissen tijdens de ramp’. Uitvoerig gaan delibereren met dramatische TV-beelden nog in het geheugen, dat doen we toch niet. Of het wordt een rare discussie met kromme tenen.

 

N.P. van Duijn

Laatst aangepast op zaterdag 26 oktober 2013 21:01