Gunst, Henk Hasper spreekt!

vrijdag 16 juli 2010 20:53 Frits Huis
Afdrukken PDF

 

Henk Hasper is een eerbiedwaardig man. Emeritus dominee met een hang naar archaïsch taalgebruik. Henk bezigt frequent het woord ‘gunst’ en niet in de betekenis van iemand een dienst bewijzen, maar als in ‘Gunst, wat is daar voor spektakel gaande?’. Gunst past in de categorie sapperloot, waaratje, pardoes, voorwaar en ei, ei.

 

Henk Hasper is gemeenteraadslid voor het CDA. Ik denk eerlijk gezegd dat die hoedanigheid de meeste Almeerders is ontgaan en ik zou me sterk moeten vergissen als niet ook het merendeel van de CDA-kiezers geen idee heeft wie Henk Hasper is. Je hoort Henk Hasper namelijk nooit. Althans, niet in het openbaar debat. Henk Hasper blijft liever op de achtergrond. Daarmee is allerminst gezegd dat Henk Hasper niet stiekem een mening heeft. Stiekem.

 

Henk Hasper publiceert columns op de website van het CDA Almere. Het zijn eendimensionale mini preken met een politiek tintje. Onschuldige opvattinkjes waar geen enkele coalitiegenoot aanstoot aan zal nemen. Want dat is de groene draad in de politieke carrière van Henk Hasper: zorgen dat je bij de macht hoort, ook al moet je er voor kruipen tot je knieën zijn weggesleten. Oppositie? Gunst nee! Raadslid zonder last of ruggespraak? Sapperloot, hij moet er niet aan denken? Henk Hasper is een coalitiezetelvuller. Hij hoort het liefst bij de machtigen die boven het voetvolk zijn gesteld, zoals herders die over hun schaapjes waken tot de slacht.

Aangezien het dualisme niet alleen in het parlement, maar ook hier te stede een fabel is, staan in Almere coalitie en oppositie lijnrecht tegenover elkaar. Schrijver dezes geldt als één van de scherpste opposanten en dus kun je als coalitieraadslid een wit voetje halen door die lastpak aan te vallen. Zit ik helemaal niet mee hoor, want wie kaatst kan de bal verwachten.

 

Een paar weken geleden nam Henk Hasper mij in zijn veelgelezen column op de korrel. Hij deed dat aan de hand van een opmerkelijke redenering. Ik had mij als lijstrekker van Leefbaar Almere tijdens de verkiezingscampagne sterk afgezet tegen de PVV en ook had ik D66 van verraad beschuldigd. Twee waarheden als koeien waar één andere waarheid tegenover staat, namelijk dat het CDA als een drol in een pispot heeft gedraaid om vóór de verkiezingen maar niet te hoeven uitspreken dat een coalitie met de PVV uit den boze was. Stel je voor dat de PVV twaalf zetels had gehaald en de VVD zeven. Dan zou er nog net een plaatsje zijn geweest voor het CDA, dat daar gretig op was neergestreken in het belang van volk & vaderland. Daarom werd Henk Hasper pas moedig toen de verkiezingen voorbij waren, de PVV zichzelf voor een coalitie buitenspel had gezet en het CDA, mede dankzij het verraad van D66, pardoes in een coalitie was beland. In zijn column schreef Henk Hasper dat Leefbaar Almere in de oppositie met de PVV samenwerkt. En dat, beste lezers, is toch ook verraad?

 

Tja, het is een redenering waaruit in ieder geval blijkt dat Henk Hasper een scherpe blik heeft voor de splinter in andermans oog. En dat is niet eenvoudig met een balk in je eigen oog. Vrijheid blijheid. Politici kunnen elkaar niet vaak genoeg te lijf gaan in het openbaar. Waar ik wel een enorme hekel aan heb, zijn stiekemerds. Mensen die tijdens het debat hun kaken op elkaar houden en pas als de laatste hamerslag is gevallen een speldenprikje komen uitdelen. Zoals Henk Hasper deed na de discussie over de vraag of de burgemeester had mogen jokken over haar sollicitatie naar het burgemeesterschap van Amsterdam. Na de bespreking kwam Henk Hasper naar mij toe en hij begon een prevelementje waar ik met een half oor naar luisterde, maar dat in ieder geval eindigde met de conclusie “Dus dat betekent dat jij ook hebt gejokt”. Huh, waar had die man het over? “Nou Henk, ik heb het idee dat ik over het algemeen niet jok,” zei ik ietwat verstoord. Henk deed twee stappen terug en droop af naar zijn plaats aan het andere eind van de vergadertafel. Om verder te zwijgen zonder lust of ruggengraat .

Ei, ei, welk een benepenheid.

Laatst aangepast op dinsdag 02 november 2010 19:46

Add comment


Security code
Refresh