Almeerse raadspartijen willen grip op jeugd-ggz: ‘Niet elk kind heeft een stoornis’
Het voorstel benadrukt dat ‘normale reacties op normale gebeurtenissen’ in principe geen grond zouden moeten zijn voor een individuele ggz-voorziening. Alleen wanneer het probleemoplossend vermogen van het gezin, de inzet van het netwerk én ondersteuning vanuit andere voorzieningen tekortschieten, komt gespecialiseerde hulp in beeld.
Daarmee beogen de indieners een trendbreuk met wat zij beschouwen als een overdiagnosticering in de jeugdzorg. “Ouders zoeken op internet, herkennen symptomen en verwachten dan van een huisarts een diagnose,” zegt Jordy Hulzebos (Leefbaar Almere). Volgens hem wordt de vraag naar psychische hulp hierdoor deels gestuurd door publieke beeldvorming. “Maar een label is niet altijd nodig voor effectieve hulp.”
Bovendien duurt het volgens Hulzebos in veel gevallen onnodig lang voordat een diagnose gesteld wordt. “Soms wachten gezinnen een jaar. Terwijl je voor veel vormen van ondersteuning helemaal geen diagnose nodig hebt. Het voorstel sluit dat niet uit, maar verlegt het accent naar samenwerking, preventie en bredere ondersteuning.”