Goed nieuws voor de fans van De Voetnoot, het bekende gebouw aan het Stadhuisplein 2 in hartje Almere Stad. Op 27 februari 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat De Voetnoot voortaan door het leven gaat als een beschermd gemeentelijk monument. Een geweldige erkenning voor een gebouw dat al jaren een centrale rol speelt in onze stad.

De Voetnoot, dat in 1987 zijn deuren opende, is niet zomaar een gebouw. Het staat symbool voor de beginjaren van Almere Stad en laat zien hoe de stad is gegroeid en ontwikkeld. Het was een van de allereerste gebouwen in het centrum en heeft sindsdien een speciaal plekje in de harten van veel Almeerders.

Het unieke aan De Voetnoot is zijn ontwerp. Architect Tjitte Tigchelaar heeft met dit gebouw iets bijzonders neergezet, iets dat past bij de experimentele en vernieuwende geest van Almere. De Voetnoot is flexibel: binnenwanden kunnen makkelijk verplaatst worden, wat het gebouw heel aanpasbaar maakt voor verschillende gebruiken. Dit maakt het een perfecte plek voor cultuur en samenkomst, waar Almeerders van allerlei activiteiten kunnen genieten.

Door De Voetnoot de status van gemeentelijk monument te geven, zorgen we ervoor dat dit speciale gebouw bewaard blijft voor de toekomst. Het blijft een belangrijk onderdeel van het stadscentrum en de plannen voor de Oostkavels, met behoud van zijn unieke kenmerken en bijzondere uitstraling. Er zijn al ideeën over wat er met De Voetnoot kan gebeuren, waaronder het mogelijk ‘optoppen’ van het gebouw, en deze plannen zullen voor de zomer van 2024 verder worden uitgewerkt.

Dit besluit is ook een beetje te danken aan de inzet van Leefbaar Almere en andere betrokkenen die zich hard hebben gemaakt voor het behoud van De Voetnoot. Het laat zien dat als Almeerders ergens echt in geloven, ze samen veel kunnen bereiken.

 

Wil u ons spreken over dit onderwerp of iets anders wat speelt in onze stad? Wij willen het graag van u horen! Meld u aan voor ons inloopspreekuur en deel uw ervaringen, zorgen en ideeën. Samen werken we aan oplossingen voor een beter Almere.