Woensdag 8 februari 2023 was er het eerste Almeerse warmtecafé. Georganiseerd door een groep betrokken bewoners met hulp van een beetje subsidie van de gemeente.

Als woordvoerder energietransitie ging ik, Elian van Nunen, natuurlijk  een kijkje nemen. In Corosia in Almere Haven.
Bij het openingswoord werd al duidelijk dat de meeste van de aanwezige Havenaren gekomen waren met de verwachting informatie te krijgen over wat er allemaal mogelijk is als vervanging van de huidige CV-ketel op fossiel aardgas. De avond was in plaats daarvan bedoeld om de ideeën die er leven in Haven te bundelen en binnenkort aan te bieden aan het College of de Raad van Almere.

Er ontstonden mooie discussies aan een 7-tal tafels met een prachtig visueel weergegeven overzicht.

Warmtecafé over energietransitie.

De boodschap aan de Havenaren was dat de start van de transformatie ergens vanaf 2030 verwacht gaat worden. En de boodschap voor de raadsleden en het College was dat in zo’n langlopend traject met regelmaat even gemeld dient te worden waar we staan en waar we mee bezig zijn. Ook als er niets te melden is, is dat een vermelding waard!

Vooraan in zo’n proces kan nog van alles meegegeven worden voor de uitwerking van een plan op de tekentafel. Wat te denken van warmteverdeelstations? Die vragen om 15 m2 ruimte in ons groen. In Rotterdam zitten ze ondergronds, in Sliedrecht bovengronds.
Gaan we gas inwisselen voor alles op groene stroom? Dan komen er vele transformatorhuisjes in de wijken bij van 12 tot 16 m2 per huisje.
En bij beide oplossingen gaat de straat open. Welke wensen hebben we dan?
Kortom, nog veel om over na te denken! En dat vraagt om nog meer participatie van eigenlijk àlle bewoners.

Wil u ons spreken over dit onderwerp of iets anders wat speelt in onze stad? Wij willen het graag van u horen! Meld u aan voor ons inloopspreekuur en deel uw ervaringen, zorgen en ideeën. Samen werken we aan oplossingen voor een beter Almere.